Een TomTom GPS meer dan navigeren alleen.
Inleiding
Weet iemand wat dit is ? (tonen van GSP, antwoord een GPS)
en weten jullie welk merk van GPS dit is? (een TomTom). En wat denken jullie
dat je met zo een toestel kan doen ?
Ik veronderstel dat indien jullie denken aan een TomTom GPS
dat jullie denken dat dit toestel dient om te navigeren van punt A naar punt B.
Nu moet ik jullie eigenlijk teleurstellen. Zo een toestel kan veel meer dan
navigeren alleen! Het zal de komende 10 minuten (is uitgelopen tot 20 minuten) duidelijker worden wat ik hier
eigenlijk mee bedoel.
MiddenAankoop van mijn eerste GPS
Toen ik een 6 tal jaar geleden mijn eerste TomTom kocht was ik enorm verheugd met de mogelijkheden van dit toestel. Ik vond het ongelooflijk dat zo een toestel je gewoon kon vertellen waar je je exact bevond op de aardbol en dat die perfect kon zeggen hoe je moest rijden als je ergens naar toe wilde. Nu ja, techneut dat ik ben, ben ik natuurlijk gaan uitzoeken wat kan je zoals doen met dit toestel en wat mis ik nog op dit een toestel.
TomTomHome: Personaliseren en up to date houden van je toestel
Als je je GPS aansluit aan een computer kan je via de standaard PC software TomTom Home je GPS up-to-date houden en personaliseren naar eigen smaak. Je kan hiermee niet alleen kaarten, stemmen, flitslocaties downloaden. Je kan een backup nemen of terugplaatsen.
Om te personaliseren kan je een ander kleurenschema downloaden van de kaarten. Een foto kiezen voor het opstart- en afsluitscherm. Ook het auto icoontje kan je aanpassen naar je eigen smaak. En nog veel meer.
Dit is allemaal wel tof maar wie wil er nu al die aangeboden zaken gebruiken op zijn toestel. Het is toch veel toffer om eigen foto’s te gebruiken als opstart scherm. Een eigen icoontje aan te maken als auto icoon of een stem in te stellen van iemand die je kent. En dit heb ik dan ook gedaan.
Ik heb bvb een foto van mijn eigen cabriootje genomen en hier een auto icoontje van gemaakt om op mijn GPS te gebruiken. Ook heb ik op een nacht eens alle commando’s opgenomen die er zijn om te navigeren hier een fotootje van mezelf aan toegevoegd en dit op mijn tommie geplaatst.
TomTom als foto en video speler
Een van de punten waar ik aan dacht toen ik dit toestel in mijn bezit had was, dit is een toestel met een groter scherm dan dat van een digitaal fototoestel! Nu zou er toch een mogelijkheid moeten zijn om foto’s die je maakt over te zetten op de GPS om die vandaaruit te tonen. Ook stelde ik me de vraag of het niet mogelijk was om buiten foto’s ook video af te spelen op dit toestel. Na wat speurwerk op het internet kwam ik op de website Mobilnova terecht. Zij verkochten een programma Media Center voor TomTom. En hiermee kon je foto’s bekijken, video’s afspelen en documenten lezen. Met de recentste versie van dit programma kan je ook spelletjes spelen. De software is niet gratis maar hiermee is je GPS omgebouwd tot een mobile media speler en dat was toch iets wat ik zocht. Het is mogelijk eender welke video over te zetten naar de GPS, bvb van DVD, van het internet, zelf opgenomen video’s. Hierdoor kregen mijn kinderen de mogelijkheid een video te bekijken in de auto terwijl we aan het rijden waren en dit is vooral interessant als je langere ritten met de auto maakt. Op dit moment is het wel niet mogelijk om te navigeren.
Ook gaf me dit de mogelijk om foto’s die ik maakte met mijn digitaal fototoestel op een aanvaardbare grote te tonen aan familie en vrienden. Nu heeft iedereen internet en deel je gewoon je foto’s via die weg, maar dat was enkele jaren geleden nog niet een courante manier om je foto’s te delen. Veel van mijn familieleden had toen nog geen internet en was er dus geen handige manier om dit klaar te spelen.
Ombouwen tot game
console en andere beschikbare tools
Een andere interessante website waar ik op terecht gekomen ben is TomTomHeaven! En voor mij als techneut en TomTom freak was dit ook een ware heaven. Zij bieden een groot aantal gratis spelletjes en programma’s aan. Spelletjes als sudoku, vier op een rij, poker, patience, minesweeper en veel meer. Programma’s om notities te maken, een miniwebbrowser, een , alles is mogelijk. Ook gratis videospelers en fotoviewers zijn hier beschikbaar.
Een handig interface om al deze programma’s op te starten is iTomTools. Vanuit dit programma kan je heel eenvoudig alle geinstalleerde spelletjes, mediaspelers of andere programma’s opstarten. Je scrolt gewoon tussen verschillende schermen waar je verschillende applicaties van hetzelfde type groepeert. Bvb 1e scherm video en foto spelers, volgende scherm notitieblok, agenda enzomeer, hetvolgende scherm je beschikbare spelletje enzoverder.
Als je nog wat verder
surft op het internet en zoekt naar TomTom plugins kom je nog een aantal
interessante zaken tegen.Een andere interessante website waar ik op terecht gekomen ben is TomTomHeaven! En voor mij als techneut en TomTom freak was dit ook een ware heaven. Zij bieden een groot aantal gratis spelletjes en programma’s aan. Spelletjes als sudoku, vier op een rij, poker, patience, minesweeper en veel meer. Programma’s om notities te maken, een miniwebbrowser, een , alles is mogelijk. Ook gratis videospelers en fotoviewers zijn hier beschikbaar.
Een handig interface om al deze programma’s op te starten is iTomTools. Vanuit dit programma kan je heel eenvoudig alle geinstalleerde spelletjes, mediaspelers of andere programma’s opstarten. Je scrolt gewoon tussen verschillende schermen waar je verschillende applicaties van hetzelfde type groepeert. Bvb 1e scherm video en foto spelers, volgende scherm notitieblok, agenda enzomeer, hetvolgende scherm je beschikbare spelletje enzoverder.
Wat dacht je bijvoorbeeld van FlashLight om je toestel om te bouwen tot zaklamp. Of een rekenmachine op je GPS. Of een programma om een schermafdruk te maken, wat je ziet op je gps word in een bitmap bestandje bewaart. Ook blackout waarmee je het scherm van het toestel uitschakeld en locked is zeker een must to have programma. Hiermee krijg je een stroom besparing van je batterij en zorg je ervoor dat je niet per ongeluk zonder het te beseffen de menu’s gaat openen als je het toestel in je binnnenzak steekt terwijl je bijboorbeeld een wandeling aan het maken bent.
Hiermee kom ik tot een volgend stukje van de mogelijkheden die je kan bekomen.
Tripmaster en andere plugins van de website: Le web B@zar
Indien je met dit toestel een rit maakt vind je nergens gegevens over je rit terug. En dan denk je zou het niet tof zijn om te weten hoe lang ben ik al onderweg, wat is mijn gemiddelde snelheid, welke richting rij of ga ik uit enzomeer. Ook denk je dan is het niet mogelijk om de rit die ik maak op te nemen zodat je deze kan delen met anderen?
Nu een aantal van deze mogelijkheden zit sowieso op GPS toestellen van Garmin, maar ik heb een TomTom en geen Garmin dus ben ik op zoek gegaan op het internet of dit niet mogelijk was, waarbij ik dan op de website Le web B@zar terecht gekomen ben. En hier ging een klein wereldje open van wat er zoal mogelijk is met een TomTom qua uitbreiding van navigatiefuncties. De auteur van deze website heeft in 2005 een TomTom Rider aangeschaft en is die gaan uittesten op zijn moto. Nu vond hij dat er een aantal mogelijkheden ontbraken op de TomTom en heeft hij hierover even nagedacht.
Nu is het operating systeem waar TomTom op draait, Linux (een tegenhanger van Microsoft Windows), dus hij dacht wat houd me tegen om zelf programma’s te schrijven in Linux die de tekortkomingen van TomTom opvangen. En toen heeft hij een aantal Plugins geschreven voor dit toestel die gewoon onmisbaar zijn voor elke TomTom gebruiker.
De meest interessante plugin is de Tripmaster! Deze applicatie draait gewoon in de achtergrond terwijl je een rit aan het maken bent. Als je tripmaster opent krijg je een scherm te zien waar allerlei gegevens worden weergegeven over de rit die je aan het maken bent.
Je krijgt de Noorderbreedte en Oosterlengte van je huidige positie. Daarbij krijg je een kompas te zien die je de richting in graden aangeeft naar waar je aan het rijden bent. Ook word de hoogte waar je je bevind aangeduid en of je aan het stijgen of dalen bent, met daarbij het hellingspercentage.
Uw huidige snelheid word weergegeven en je kan een aantal verschillende maximum snelheden instellen zodat bij het overschrijden van die snelheden je een stil of geluidsalarm krijgt.
Indien je nu een tour gaat maken word er niet alleen bijgehouden hoe lang je onderweg bent maar ook de tijd dat je effectief aan het rijden bent. Ook word je totale afgelegde weg en de afgelegde weg van je laatste rit weergegeven. De totale gemiddelde snelheid alsook de gemiddelde snelheid van het rijden zelf word weergegeven.
Als kers op de taart van dit alles kan je je volledige tour gaan opnemen. Waarbij je kan instellen wanneer er een positie moet vastgelegd worden. Hier kan je niet alleen instellen om de hoeveel tijd of om de hoeveel afstand, maar ook indien je van richting verandert.
Hierover moet je even goed nadenken hoe je dit instelt aangezien je opgenomen route liefst zo bruikbaar mogelijk moet zijn. Indien je gewoon een rit maakt met de auto en de wegen blijft volgens is dit niet zo van belang aangezien de gps software er nadien terug een goede route van kan maken. Maar indien je dit gebruikt om te gaan fietsen of wandelen waarbij je gewone veldwegjes gebruikt die niet op de TomTom kaarten terug te vinden zijn dan moet je eigenlijk bij elke bocht of afslag een punt vastgelegd worden.
Je opgenomen routes kan je nu naderhand op de computer overzetten en deze bijvoorbeeld openen in Google Earth of deze gaan uploaden naar websites waar je Wandel-, fiets, mountainbike, skeeler, auto, moto, boottocht routes terugvind.
Geotaggen
Een extraatje dat je kan doen met opgenomen routes is dit gaan gebruiken om je foto’s die je tijdens je tocht hebt gemaakt te gaan geotaggen. Je gooit je foto’s en de opgenomen route in een programma op je PC. En die zal elke foto markeren met de locatie waar je die foto gemaakt hebt. Een voorwaarde is wel dat de klok op je fototoestel en je gps gesynchroniseerd zijn. Je vrienden en familie kunnen dan niet alleen je leuke foto’s bekijken maar zien deze dan ook vanaf welke mooie locatie je tijdens je vakantie deze foto genomen hebt.
Tyre
Het programma Tyre is handig om routes te plannen. Hiermee kan je de routes van je gps weergeven in Google Earth of Google Maps. Ook kan je Google Earth gaan gebruiken om zelf een route samen te stellen die je dan kan gebruiken op je GPS met de reisplanner. Dit is veel handiger dan vanaf TomTom met de reisplanner dit te doen.
Een interessante website voor het up of downloaden is GPStracks.nl. Hier zijn de routes mooi opgedeeld voor de fiets, auto enzovoort. En vind je de routes per land en/of regio terug.
Offroad Navigator
Als je nu zo een routes download van het internet krijg je deze routes meestal in een bepaald formaat.
Per merk van GPS hebben deze routes een ander formaat alsook de verschillende routeplanners op de PC hebben hun eigen specifiek formaat.
Een handig programmatje om te converteren tussen deze verschillende formaten is ITNConverter. Dit programma kan je route converter van bvb Garmin naar een formaat dat TomTom verstaat en vice versa.
Nu het nadeel dat de reisplanner van TomTom heeft als je zo een route wilt gebruiken is dat deze maar een beperkt aantal waypoint (of viapunten, of locaties) ondersteund. Een lange route zal dus opgesplitst moeten worden. Bij het rijden van zo een route moet je instellen dat de Kortste route word genomen.
Nu dit alles werkt voor routes op de baan, maar indien je een wandel of fietsroute hebt dan lukt dit niet. En hiervoor kan je nu de plugin Offroad Navigator gaan gebruiken.
Bij Offroad Navigator krijg je je huidige en de volgende locatie van je route te zien. In het midden krijg je dan een kompas met je huidige richting die je uitgaat alsook de richting waar het volgende punt zich bevind. Je krijgt ook de afstand tot de volgende locatie te zien alsmede het totale aantal van locaties die je nog te doen hebt.
Het leuke bij de Offroad Navigator is dat je een kaart kan laten tonen waar aangeduid word waar je je op die kaart bevind en waar zich hetvolgende punt bevind. Deze kaarten moet je wel zelf toevoegen, maar het interessante is dat je bvb een satelietbeeld, een stafkaart, een stratenplan, maar ook een vaarwegen kan laten tonen.
TTMaps
Een laatste applicatie waar ik jullie iets meer over wil vertellen is TTMaps! Dit is eigenlijk navigatie software die de standaard software volledig vervangt.
Het ongelooflijke van deze software dat je je eigen kaarten kan gaan gebruiken om te navigeren. Dit geeft je de mogelijkheid om te navigeren op plaatsen of gebieden waar er geen officiële kaarten beschikbaar zijn. Je kan hiermee ook de standaard autonavigatie gaan uitbreiden naar bijvoorbeeld wandelen, paragliding, zeilen of zelfs luchtvaart.
Je kan met ttmaps ook routes opnemen en bestaande routes gebruiken om te volgen.
Nu om kaarten te bekomen kan je zelf kaarten gaan inscannen, kaarten zoeken op het internet of je kan zelfs via software de kaart informatie van Google Maps gaan download naar je PC.
Slot
Ik zou nog enkele uren kunnen verdergaan met de
mogelijkheden (en beperkingen) die je hebt met zo een toestel, maar ik hoop dat
je nu toch al iets meer te weten bent gekomen over de extra mogelijkheden van
een TomTom GPS toestel.
Indien er geïnteresseerden zijn om ook met een van de vermelde zaken aan de slag te gaan kan je altijd bij mij terecht voor de exacte website waar je de nodige informatie vind.
Indien er geïnteresseerden zijn om ook met een van de vermelde zaken aan de slag te gaan kan je altijd bij mij terecht voor de exacte website waar je de nodige informatie vind.