maandag 11 juni 2012

Video's in je thuisnetwerk afspelen met je Android

Heb je in je thuisnetwerk één of meerdere computers ter beschikking met je favoriete video's?
Dan zal je je misschien wel eens afgevraagd hebben hoe je deze rechtstreeks met je Android tablet of telefoon zou kunnen afspelen.

In een vorige blog heb ik uitgelegd hoe je dit met DLNA kan oplossen, maar in dit bericht doe ik uit de doeken hoe je dit ook rechstreeks via gedeelde mappen kan oplossen.
(DLNA: Digital Living Network Alliance biedt een gestandaardiseerd platform voor content als film, muziek en foto’s. Het houdt in dat alle gecertificeerde apparaten met elkaar kunnen ‘praten’, d.w.z .moeiteloos content kunnen delen met andere DLNA-clients.)

Je kan je video's ter beschikking hebben op een desktop of een laptop, maar het kan ook een kleine server of eventueel een NAS zijn. (Network Attached Storage: Op het netwerk aangesloten opslagcapaciteit)

 1. Vooreerst installeren we een File Browser of verkenner.
  Hiervoor gebruiken we de gratis in Google Play beschikbare 'ES File Browser'
  Hiermee kan je standaard een verbinding maken met een computer in je thuisnetwerk.

  Je gaat hiervoor in 'ES File Browser' naar het tabblad 'LAN' en kiest bij instellingen 'Nieuw' 'Server'. Je kan ook een Scan uitvoeren waarbij hij zelf op zoek gaat naar beschikbare computers in het netwerk.
  - Bij 'Server:' vul je het 'ip adres' of de 'computernaam' van de computer in waarop de video's beschikbaar zijn, gevolgd door de Map die gedeeld is op deze computer.
  bvb. TDT/Users of 192.168.0.100/Users
  - Bij 'Gebruikersnaam:' vul je de naam in van de gebruiker die minimaal leesrechten (toegang) heeft tot de gedeelde Map.
  - Bij 'Wachtwoord:' vul je het desbetreffende wachtwoord in.
  - Bij 'Weergeven als:' ken je een zelfgekozen naam invullen zodat het voor jou duidelijk is over welke computer het gaat.

  Vanaf nu kan je in de LAN Shares tab van 'ES File Browser' de toegevoegde Server openen en krijg je toegang tot alle bestanden die zich in deze gedeelde map (of submappen) bevinden.
 2. Nu we toegang hebben tot de video's in het thuisnetwerk, hebben we nog een Video speler nodig die deze kunnen afspelen op je Android.
  Ziehier een lijstje met Video spelers die je kan installeren om dit mogelijk te maken:

  - Als eerste zou ik 'MoboPlayer' willen voorstellen als video speler. Buiten de video speler moet je ook een Codec installeren. Welke je moet installeren hangt af van het toestel dat je hebt. Je hebt Codecs voor ARMv5, ARMv6, ARMv7
  Het handige bij deze speler is dat je door op 'Instellingen' te klikken het scherm blokkeert zodat je het afspelen van de film niet onderbreekt als je per ongeluk ergens het scherm aanraakt.
  - Een tweede Video speler die net iets beter werkt indien je video's over je netwerk wenst af te spelen is 'MX Speler'. Ook hier moet je extra Codecs installeren afhankelijk van het toestel dat je hebt.
  Je kan allerlei zaken instellen zoals video formaat, ondertitels en meer.
  - Wens je video's af te spelen in een apart venster op je toestel dan heb je momenteel keuze uit volgende 2 Apps:
  1) Super Video, Floating & Popup
  Er is een gratis en een Pro versie die je via de Google Play in-app aankoop kan aanschaffen.
  2) Stick it! (Pop-up Player)
  Hiervan is enkel een betalende versie beschikbaar.

  'Super Video' vind ik handiger aangezien je hier door een veegbeweging het geluid en de helderheid kan aanpassen alsook door- of terugspoelen, dit in tegenstelling tot 'Stick it'.

  Het nadeel van 'Super Video' is dat je bij het aanklikken van een video op een 'LAN Share' dat je een keuze krijgt tussen 'MoboPlayer', 'MX Player' en 'Stick it' maar niet 'Super Video'!
 3. Wens je video's over het netwerk af te spelen met 'Super Video' dan heb je 'CifsManager' nodig om dit mogelijk te maken. Spijtig genoeg heb je hiervoor wel ROOT toegang nodig op je toestel om deze app te kunnen gebruiken.
  Hoe je toestel te rooten zal je op internet moeten zoeken aangezien dit voor elk toestel verschillend is.(als je een Medion Lifetab hebt vind je alle info op mijn blog terug om je toestel te rooten)

  - Zoals gezegd heb je vooreerst Root toegang nodig.
  - Installeer 'CifsManager' vanuit Google Play.
  - Bij 'Instellingen' selecteer je 'Add New Share...'
  - Als 'Share Path' geef je in: Computernaam/Gedeelde map naam (bvb: pc1/share1)
  - Bij 'Mount Point:' mnt/sdcard/cifs
  - 'Username:' gebruikersnaam die toegang heeft tot de gedeelde map.
  - 'Password:' het wachtwoord van deze gebruikersnaam
  - Klik op 'Save Share'
  - In CifsManager zie je nu je nieuw aangemaakte Share. Door hierop te klikken word de verbinding gemaakt.

  Als je nu in 'ES File Browser' in de map /mnt/sdcard de map 'cifs' opent heb je toegang tot alle bestanden die in de gedeelde map beschikbaar zijn.
  Indien je nu een Video bestand aanklikt krijg je in de lijst van video spelers wel 'Super Video' te zien. Door deze te selecteren kan je je video in een apart scherm op je Android afspelen.

  - Opmerking!: Op bepaalde toestellen is het niet mogelijk om via CifsManager een verbinding te maken met een computer in het netwerk. Indien dit het geval is zal je op zoek moeten gaan naar een module 'cifs.ko' specifiek voor jouw toestel. Deze installeer je in /system/lib/modules/cifs.ko en in CifsManager ga je dan naar 'Instellingen' 'Settings...'. En hier selecteer je 'Path to cifs.ko' en geef je het pad in :system/lib/modules/cifs.ko
  Heb je een Medion Lifetab P9514 dan kan ik je de juiste cifs.ko bezorgen.
 4. Indien je tablet of telefoon een HDMI kabel heeft, dan kan je op deze manier je toestel gebruiken als Media Server. Je kan hierdoor dus over je draadloze netwerk al je video's via je Android toestel afspelen op een aangekoppelde TV!
Geniet van je collectie video's op je Android
Johan

7 opmerkingen:

 1. Pim van den Berg (pberg33@gmail.com)27 januari 2013 om 11:39

  Johan, als ik de stappen uitvoer die u vermeldt in de post, dan geeft MX player de foutmelding "Deze video kan niet worden afgespeeld."

  Ik gebruik Mx player icm ES File Explorer.
  De video's zijn AVI of MKV. Beide werken niet.
  Alle rechten op de computer staan op Volledig Beheer...
  Tablet is een Samsung Galaxy Tab2

  Heeft u nog tips of advies?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Pim
   Ik veronderstel dat je naast de MX Player ook de 'MX Speler Codec (ARMv7)' hebt geinstalleerd? Je kan ook MoboPlayer installeren en checken of deze speler wel je avid en mkv bestanden afspeelt.
   Ik heb zelf even gecheckt en bij mij lukt het om mkv video bestanden af te spelen met MXPlayer
   MVG
   Johan

   Verwijderen
 2. Beste Johan,

  Bedankt voor de duidelijke uitleg, werkt (bijna) allemaal prima.
  Ik laat mijn samsung s4 streamen met mijn AC Ryan in het netwerk en op deze AC Ryan staan voor Video_TS mapjes. Wanneer ik deze open kan ik wel de hoofdstukken afzonderlijk afspelen maar niet als één DVD. Weet jij of er een mediaplayer voor op de samsung s4 is waar ik net als de AC Ryan op play kan drukken en me via het menu van de DVD de film kan laten starten?

  Ik verneem graag een reactie.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beste Johan,
  Graag het volgende : ik ben in het bezit van een Medion Lifetab tablet , en heb ook een Lacie CloudBox NAS.
  Deze nas is op mijn laptop in de verkenner onder “netwerk” als “LACIE-CLOUDBOX” en daaronder in 2 mappen ingedeeld “admin” en “Family”…
  De NAS wordt op de Medion zowel door de app “Life Player” als “DicePlayer” perfect erkend en kan ik alle media afspelen/bekijken…
  Nu probeer ik al een ganse week de NAS ook zichtbaar te maken in de ES File Explorer via Menu > Nieuw > server en daar geef ik volgende gegevens in :

  Domain : niets
  Server : het IP adres van de NAS gevolgd door /LACIE-CLOUDBOX
  Gebruikersnaam : “admin” , is de gebruikersnaam van de NAS
  Wachtwoord : ******* , is het wachtwoord van de NAS
  Naam : Lacie en dan op “ok” getikt.
  Als ik dan echter “Lacie” aantik krijg ik volgende foutmelding : smb://IP adres/LACIE-CLOUDBOX/ netwerk pad niet gevonden of time out , probeer opnieuw….
  Wat doe of vul ik verkeerd in ?
  In de hoop dat U me verder kunt helpen,
  Mvg,
  Arnold .

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Arnold
   Je moet het IP adres van je NAS ingeven en dan /Family
   of het IP adres en dan /admin
   Je kan ook ipv het IP adres, de naam van je NAS gebruiken en dan wordt het: LACIE-CLOUDBOX/Family
   de rest van de ingegeven zaken lijken me correct.

   Succes
   Johan

   Verwijderen
  2. Johan,
   vooreerst al geweldig bedankt om me te willen helpen.....
   ik ben nu toch ook al een jaar of 35 bezig met computers maar ik begrijp het niet : bij de "DicePlayer" staat als adres : smb://ip adres/Family/ en dat werkt perfect...
   geef ik hetzelfde in bij de ES file Explorer dan krijg ik weer dezelfde fout zoals ik al had aangegeven..
   ik bedacht me nu opeens dat ik AVG als antivirus programma heb geinstalleerd en daar misschien de fout lag maar na verwijderen blijf ik die fout krijgen :-(.
   nog enig idee of moet ik er mee leren leven ? is niet direkt onoverkomelijk maar het intrigeert me ...
   Mvg,
   Arnold.

   Verwijderen
  3. Beste Johan,
   ondertussen eens andere ( was aanbevolen op Android world ) file explorer geinstalleerd : AntTek Explorer en bij deze weeral geen probleem om mijn Nas toe te voegen.
   heb dan ook maar de ES file explorer verwijderd.
   nogmaals bedankt en misschien tot wederhoren.
   Mvg,
   Arnold.

   Verwijderen