vrijdag 18 mei 2012

Alles over Android Partities: boot, system, recovery, data, cache & misc


Originele post is terug te vinden op addictivetips.com:
Android partitions explained:boot-system-recovery-data-cache-misc

More information about Android partitions


Ziehier een (aangepaste) Google vertaling  van boven vernoemd artikel.

Android Partities uitgelegd: boot, system, recovery, data, cache en misc
Door Haroon Q. Raja op 19 mei 2011


Android Partitions

Tenzij je je Android telefoon/tablet alleen voor het bellen, sms'en, browsen en basis apps gebruikt, moet je weten dat Android gebruik maakt van een aantal partities om bestanden en mappen te organiseren op het apparaat. Elk van deze partities hebben een specifieke rol in de functionaliteit van het apparaat, maar niet veel Android-gebruikers kennen de betekenis van elke partitie en de inhoud ervan. In deze gids wordt je meegenomen op een tour door Android partities, wat ze bevatten en wat de mogelijke gevolgen zijn van het wijzigen van de inhoud ervan.

Laten we beginnen met een lijst van standaard interne geheugen partities op Android-telefoons en tabletten. Deze zijn:

/boot
/system
/recovery
/data
/cache
/misc

Daarnaast zijn er de SD kaart partities.

/sdcard
/sd-ext

Merk op dat alleen /sdcard is te vinden in alle Android-apparaten en de rest zijn alleen aanwezig in een beperkt aantal apparaten. Laten we nu kijken naar het doel en de inhoud van elk van deze partities.

/boot

Dit is de partitie die de telefoon in staat stelt om op te starten , zoals de naam al doet vermoeden. Het omvat de kernel en het ramdisk. Zonder deze partitie, zal het apparaat gewoon niet in staat zijn om op te starten. Deze partitie verwijderen vanuit systeemherstel mag alleen worden gedaan als het absoluut nodig is en eens verwijdert, mag het apparaat NIET worden heropgestart alvorens er een nieuwe is geinstalleerd, dit kan worden gedaan door het installeren van een ROM die een / boot partitie bevat.

/system

Deze partitie bevat in principe het volledige besturingssysteem, met uitzondering van de kernel en de ramdisk. Dit geldt ook voor de Android gebruikersinterface en alle systeem programma's die vooraf op het apparaat geïnstalleerd zijn. Het verwijderen van deze partitie verwijdert Android van het apparaat, maar het blijft mogelijk om het apparaat op te starten en je zal nog steeds in staat zijn om de telefoon in de 'recovery' of 'bootloader' modus op te starten om een ​​nieuwe ROM te installeren.

/recovery

De recovery partitie kan worden beschouwd als een alternatieve boot partitie die je kan gebruiken om het apparaat op te starten in een herstelconsole voor het uitvoeren van geavanceerde herstel- en onderhoudswerkzaamheden. Voor meer informatie over deze partitie en de inhoud ervan, zie de 'Over Android Recovery' gedeelte op addictivetips.com

/data

Ook wel UserData, de data partitie bevat gegevens van de gebruiker, dit is waar je contacten, berichten, instellingen en apps die u hebt geïnstalleerd bevinden. Het verwijderen van deze partitie voert een factory reset op het toestel uit, dit is zoals het was toen je je toestel voor het eerst opstartte, of de manier hoe het  was na de laatste officiële of custom rom installatie. Wanneer je wis data/factory reset uitvoert vanuit herstel/recovery is het deze partitie dat u wist.

/cache

Dit is de partitie waar Android regelmatig geraadpleegde data en app componenten opslaat. Het wissen van de cache heeft geen invloed op uw persoonlijke gegevens maar ontdoet je van de bestaande gegevens die nadien gewoon automatisch heropgebouwd worden.

/misc

Deze partitie bevat diverse systeeminstellingen in de vorm van aan / uit schakelaars. Deze instellingen kunnen CID zijn (Carrier of Regio ID), USB configuratie en bepaalde hardware instellingen enz. Dit is een belangrijke partitie en als het is beschadigd of ontbreekt, zullen een aantal functies van het apparaat niet normaal functioneren.

/sdcard

Dit is geen partitie op het interne geheugen van het apparaat, maar de SD-kaart. In termen van gebruik, dit is uw opslagruimte te gebruiken als het je past, om uw media, documenten, roms etc. op te slaan. Het wissen is is volkomen veilig, zolang je eerst een backup neemt van alle gegevens die je nog nodig hebt naar je computer. Hoewel een aantal door de gebruiker geïnstalleerd apps slaan hun gegevens en instellingen op op de SD-kaart en door het wissen van deze partitie verlies je al die gegevens.

Op apparaten met zowel een interne als een externe SD-kaart, apparaten zoals de Samsung Galaxy S en een aantal tabletten, is de /sdcard partitie altijd gebruikt om te verwijzen naar de interne SD-kaart. Voor de externe SD-kaart, indien aanwezig, zal een alternatieve partitie worden gebruikt, die verschilt van apparaat tot apparaat. In het geval van de serie Samsung Galaxy S-apparaten, is het /sdcard/sd, terwijl in veel andere apparaten, is het /sdcard2. Integenstelling tot /sdcard zal er niet automatisch systeem- of app data worden opgeslagen op deze externe SD en alles aanwezig is er toegevoegd door de gebruiker. U kunt deze veilig wissen nadat je eerst een backup hebt gemaakt van al je gegevens.

/sd-ext

Dit is geen standaard Android-partitie, maar is populair geworden in de aangepaste ROM-scene. Het is eigenlijk een extra partitie op uw SD-kaart die fungeert als de /data partitie bij gebruik in combinatie met bepaalde roms die speciale eigenschappen genoemd App2SD+ of data2ext geactiveerd hebben. Het is vooral nuttig op apparaten met weinig intern geheugen toegewezen aan de /data partitie. Zo kunnen gebruikers, die meer programma's willen installeren dan het interne geheugen aankan, zo een partitie aanmaken en gebruiken met een aangepaste ROM die deze functie ondersteunt. Dit is dus extra opslagruimte voor het installeren van de apps. Het wissen deze partitie is in wezen hetzelfde als het schoonvegen van de /data partitie, je verliest je contacten, SMS-en, markt-apps en instellingen.

Hiermee sluit de tour door Android partities. Hiermee ben je beter op de hoogte welke partities waarvoor dienen en welke je zondermeer mag wissen en wat je best kan backuppen.

9 opmerkingen:

 1. hey,
  mijn dochter kent haar pincode van haar samsung tab 2 10.1 niet meer..
  Wat kan ik doen?
  Gaan al mijn foto's ea verloren

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als het toestel geroot is kan je via adb aanpassingen doen en zodoende inloggen zonder pin.(laat maar weten indien je hierover meer info wenst)

   Indien niet geroot probeer dan snel achter elkaar een foute pin in te gegeven tot je een melding krijgt dat je je pin vergeten bent. Op die melding moet je klikken waarna je de vraag krijgt om met je Google account in te loggen.
   Zorg wel dat je een draadloze verbinding hebt als je dit probeert
   Succes
   ps: Je kan vanuit recovery teruggaan naar fabrieksinstellingen, maar dan ben je alles kwijt en start je terug van nul.
   Johan

   Verwijderen
  2. Laat maar weten of het lukt..
   ps: Er zijn nog andere opties

   Verwijderen
 2. Hallo, ik heb deze nacht mijn screenlock van mijn gsm samsung galaxy s3 gewijzigd. Wachtwoord opgegeven, maar ik weet het wachtwoord niet meer. Ik zou het jammer vinden voor mijn foto's kwijt te spelen. Ik krijg ze ook niet meer overgezet op de pc. Zit met handen in het haar. Is er een oplossing?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Sally, staan je foto"s niet op de sd-kaart? De micro-sd even rechtstreeks via een adapter aan je computer koppelen.
   Indien dit niet het geval is zijn er blijkbaar methodes om via custom recovery (bvb ClockWorkMmod, TWRP,...) die screenlock te by-passen. Dit is meestal het geval indien je je toestel geroot hebt. Laat maar weten indien dit het geval is dan kunnen we het verder uitzoeken.

   Vanuit de gewone recovery console kan je teruggaan naar fabrieksinstellingen. Dan is die screenlock weg, maar ook al je andere gegevens!

   Verwijderen
  2. Eventueel kan je onderstaande proberen, was een bug in de s3
   Bug allows complete lock screen bypass on Samsung Galaxy S III
   1.On the code entry screen, press Emergency Call
   2.Press Emergency Contacts
   3.Press the Home button once
   4.Just after pressing the Home button, press the power button quickly
   5.If successful, pressing the power button again will bring you to the S3's home screen.

   Verwijderen
 3. hallo mijn mobiel is stuk nou heb ik ff een vervangend mobiel (vodafone smart 2) kan ik die ook simlock vrij maken?
  ps al geprobeert via de site van vodafone!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zie onderstaande link:

   http://forum.gsmhosting.com/vbb/f272/25-09-2012-pack6-vodafone-smart-2-v860-direct-unlock-fast-way-1541811/

   ps: Blijkbaar werkt de link niet meer, mssn een pm sturen naar de eigenaar

   Verwijderen
 4. Hallo, Ik heb een Oneplus One. Na een OTA update was mijn mobiel hard bricked. Het enige wat nog gebeurde als je de powerknop zo'n 30 seconden indrukwekkende, was een korte trilling. Gelukkig is het mij gelukt om de mobiel weer werkend te krijgen. Echter is mijn geheugen (64Gb) niet meer verdeeld in een intern en extern geheugen, maar is het een geheel geworden. Op zich werkt de mobiel goed, maar aangezien ik soms custom roms uitprobeer wordt het hele geheugen gewist. Via Fastboot kan ik dan de rom installeren. Mijn vraag is hoe krijg ik het voor elkaar om weer een intern en extern geheugen te partitioneren zodat mijn data niet iedere keer wordt gewist? Met vriendelijke groet, Ron

  BeantwoordenVerwijderen