donderdag 3 mei 2012

ICT Zonder Beperkingen


Samen met een medestudent hebben we voor onze leerkrachtenopleiding een workshop gegeven over “ICT Zonder Beperkingen”.(zie Presentatie onderaan)

Hier vind je een overzicht van websites met informatie over dit onderwerp. Je vindt er allerhande software en hardware terug die je kan inzetten om op een handigere manier met een computer te werken.

Introductie:

Internet voor verstandelijk gehandicapte mensen: http://www.youtube.com/watch?v=9biyfcMdn1s&list=PL88A1B1F71EA6A3C3&index=1

Pieter e-mailt met SymWriter:

Pieter laat zien hoe het voorlees-programma ClaroRead werkt:

Websites:

        Filmpje over hoe je met een cameramuis, een schermtoetsenbord en muiskliksoftware je computer kan gebruiken.
http://www.youtube.com/watch?v=TiCDGCSgke0


        Favorieten galerij met links naar relevante websites http://www.symbaloo.com/mix/ictzonderbeperkingen

        Met deze website wordt iedereen geholpen die door een ongeval, ingreep of ziekte plots niet meer kan praten. Maar ze kan ook in andere situaties handig zijn. Het biedt hulpmiddelen en tips in vier brochures aan. http://www.ikkannietpraten.be/

        ICT voor mensen met een beperking: http://www.ictwijs.eu/
Spraak, verstandelijk, aandachts tekort, leerstoornis, motorisch, auditief, autisme. 

        KOC Kenniscentrum Hulpmiddelen VLIBANK: http://www.vlibank.be
Vlibank is een databank met informatie over hulpmiddelen voor personen met een motorische, visuele, gehoor- of spraakhandicap en voor personen met een cognitieve handicap of leerstoornis. U kunt de informatie (naam, brochure, prijs, handelaar, ...) over deze hulpmiddelen vinden.

        Ookjij.nl : http://www.stichtingookjij.nl/pages/nieuws/start.htm
Link4All opent voor mensen met een beperking de weg naar de digitale samenleving
Acht zorgorganisaties in de gehandicaptenzorg spreken de intentie uit voor samenwerking in Link4All. De nieuwe stichting bundelt de kennis op het gebied van digitale communicatie voor mensen met een lichamelijke, verstandelijke of meervoudige beperking. Initiatiefnemers van de samenwerking zijn Bartimeus en Stichting Ookjij.nl die 6 jaar geleden begonnen met B-Link voor de bewoners van Bartimeus.

      www.wai-not.be www.wai-not.org
WAI-NOT is een initiatief dat internet toegankelijk wil maken voor mensen met een verstandelijke beperking. Daarom ontwikkelde WAI-NOT voor hen een aangepaste website. Je kan er hier meer over lezen en begeleiders kunnen de handleiding van het WAI-NOT pretpark raadplegen. Verder vind je tal van informatie over onze werking in deze website.

      http://www.openit.nu
Open IT is een project van de Werkgroep Vorming en Aktie vzw

Personen met een beperking, hun familieleden en hulpverleners kunnen bij Modem terecht met vragen over computeraanpassingen en communicatiehulpmiddelen.
Modem geeft objectief en onafhankelijk advies.
AnySurfer is een kwaliteitslabel voor websites die voor iedereen toegankelijk zijn ook voor mensen met een functiebeperking.

Het IT-huis is een organisatie die zich inzet om deze digitale kloof te helpen dichten. Met de steun van de Telenet Foundation en de POD Maatschappelijke Integratie heeft het IT-huis vier trajecten opgestart, die elk op hun manier bijdragen tot het dichten van de digitale kloof.
     http://www.klascement.net/leerzorg/artikels/29256
Dylexiesoftware! En nu? : Inspiratiebron voor gebruik
     http://www.klascement.net/leerzorg/kalender/30927/?previous
Workshop khKempen  Hoe kan je personen met een verstandelijke beperking ICT-vaardig maken

      http://www.axistive.com
Axistive is the world’s leading news portal for assistive health technology, providing a wide range of free services including product reviews, health industry news, health market trends, workshops, downloads, and product and organization information.

      http://www.skil-nv.com
http://www.skil-nv.com/assisttech_homepage.html
Assist Tech Europe ATE is specialized in distribution and production of products for persons with special needs.
We are focussed on suppliers of assistive technology all over Europe.
http://www.skilate.com/nlhome.htm
Skil nv biedt een totaaloplossing aan hulpmiddelen voor de gehele Belgische en Luxemburgse markt. Skil spitst zich toe op de communicatie, computeraanpassingen en omgevingsbediening.

      http://www.onderwijsenhandicap.nl of http://www.handicap-studie.nl
Handicap + studie, expertisecentrum voor onderwijs en handicap, stimuleert dat jongeren met een functiebeperking succesvol kunnen studeren in een opleiding van hun keuze in het hoger onderwijs.
Op deze website vinden (aanstaande) studenten én onderwijsprofessionals tips en informatie over wetgeving, studie aanpassingen, stage, studeren in het buitenland en onderwijsinstellingen. Ook vind je een beschrijving van de publicaties, trainingen en andere diensten van handicap + studie.

      Optelec: Verbetert de kwaliteit van leven van mensen met een visuele beperking en dyslectici door simpele en effectieve oplossingen aan te reiken.
http://www.optelec.nl

Guide
is een applicatie met een speciale, eenvoudige, menustructuur. Het is een soort schil over Windows. Hierdoor wordt het gebruik van de computer makkelijker.
http://www.optelec.nl/hulpmiddelen-voor-blinden_slechtzienden-en-dyslectici/producten/computergebruik/eenvoudig-werken-met-de-pc/dolphin-guide/productinformatie.html
Demo Versie Guide:
http://www.optelec.nl/downloads/Guide%20NL/Guide%206/Demo
      ICT in het onderwijs
http://www.ond.vlaanderen.be/ict
      Brochure Dylexiesoftware! En nu?
In dit document zit een hulpmiddel voor een analyse op vlak van lezen, schrijven, spelling,...
http://www.ond.vlaanderen.be/leerzorg/nieuw/dyslexiesoftware.htm
      Veilig internet
http://www.leraar24.nl/dossier/2036
      Veilig internet waaronder ook gezond computeren
http://ictpo.kennisnet.nl/didactiek/gezondcomputeren
      Kritisch internet gebruik
http://ictbo.classy.be/info/internet.asp
      Sensotec
Hun Missie: 
Het beschikbaar stellen van de meest adequate compenserende oplossingen voor mensen met een visuele beperking, lees- of leerproblemen en de zorg voor een doeltreffend gebruik van die oplossingen.

http://www.sensotec.bePresentatie: (Top)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten